Logo Nemocnice Jihlava (odkaz na titulní stránku) 

Nemocnice Jihlava - Oficiální web obce


Vyhledávání

Odkaz na Facebook Nemocnice Jihlava YouTube kanál Nemocnice Jihlava Audiozprávy

 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku

Cesta: Titulní stránka > Tématická nabídka > Nechirurgické obory > Infekční oddělení > Informace pro pacienty > Informace pro pacienty

 

Dieta šetřící játra

 

 
 

Vzhedem k tomu, že na našem oddělení provádíme komplexní diagnostiku a terapii hepatopatií (on. jater), můžete se velmi často setkat s tím, že Vám při propuštění  z našeho oddělení Váš oš. lékař doporučil dodržování tzv. diety šetřící játra. Následující řádky Vám k tomu mají podat stručný návod.

 

Obecné informace:

Vhodné je jíst 5 x denně v menších porcích. Zásadní význam má dodržování zákazu konzumace alkoholicjkých nápojů a potenciálně hepatotoxických (poškozujících játra) léků. Při nasazování nových léků do Vaší trvalé medikace proto informujte Vašeho lékaře o nutnosti dodržování diety šetřící játra, vyvarujte se i "sebeléčby"  - nasazování nových léků (zejm. volně prodejných analgetik či potravinových doplňků) bez předchozí konzultace s lékařem.

 

Vhodné suroviny (příklady):

- Maso - zásadně netučné. Vhodné je především maso drůbeží, králičí a telecí. Velmi kvalitní je maso rybí. Vhodným postupem vaření je zejm. vaření a dušení, zcela nevhodné je smažení a pečení. Zásadně nejsou doporučovány vnitřnosti a uzeniny!

- Mléko a mléčné výrobky - není třeba omezovat, volíme však vždy produkty nízkotučné. Nevhodné jsou pikantní a plísňové sýry!

- Přílohy - vhodné jsou brambory a těstoviny, rýže a kroupy. Samozřejmostí je příprava vařením, vyvarovat se smažení a pečení brambor, vč. konzumace tzv. chipsů.

- Pečivo - nejlépe bílé, 1-2 dny odleželé

- Zelenina - vždy čerstvá, mražená, příp. vhodně konzervovaná. Omezíme příjem cibule, česneku a luštěnin.

- Ovoce - široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Množství je nutno podřídit individuální snášenlivosti pacienta.

- Tuky - vhodné jsou s vysokým obsahem polynenasycených mastných yselin (např. olivový olej) a to pouze ve studené kuchyni (saláty). Máslo používáme v omezeném možství, příjmu živočišných tuků se zcela vyhneme!

 
Zodpovídá: MUDr. Romana Kumštarová
Vytvořeno / změněno: 28.2.2011 / 28.2.2011

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Pomocná nabídka

Stránku:

web & design , redakční systém | Přihlásit se | Registrovat se | Mobilní verze | O webu