Logo Nemocnice Jihlava (odkaz na titulní stránku) 

Nemocnice Jihlava - Oficiální web obce


Vyhledávání

Odkaz na Instagram Nemocnice Jihlava Odkaz na Facebook Nemocnice Jihlava YouTube kanál Nemocnice Jihlava LinkedIn profil Nemocnice Jihlava Audiozprávy

 

Hlavní nabídka

Přeskočit nabídku

Cesta: Titulní stránka > Tématická nabídka > Diagnostické obory > Hematologicko-transfuzní oddělení

 

Organizace odběru, příprava na odběr, po odběru

 

 
 

Rozhodli jste se darovat krev na našem odběrovém středisku? Potom byste měli vědět, co Vás čeká, jaké podmínky musíte splňovat, aby Váš odběr proběhl co nejkomfortněji.


Důležitý je vhodný oděv:

Na odběr si oblékejte oblečení s krátkým rukávem nebo volným rukávem, aby bylo lehce přístupné místo odběru – loketní jamka. Dámám nedoporučujeme minisukně.

Doklady:

Doklad totožnosti s fotografií (občanský nebo řidičský průkaz, cestovní pas).

Doklad o zdravotním pojištění platném v České Republice

Opakovaný dárce - Průkazku dárce krve

Jsem vhodný dárce?

Sami sebe nejlépe znáte a nejlépe jste schopni posoudit, zda splňujete kritéria vhodného dárce krve. Doporučujeme Vám ještě v pohodlí domova seznámit se důkladně s dokumentem „Poučení dárce krve“. Tento dokument najdete na internetových stránkách Nemocnice Jihlava a také ho dostanete k prostudování před každým odběrem. V „Poučení dárce krve“ naleznete základní informace o rizikových faktorech, které mohou ovlivnit kvalitu darované krve. Pokud nesplňujete kritéria vhodného dárce, je lépe od darování krve ustoupit. U žen se neprovádí odběry krve v době menstruace a těhotenství.

Stravování:

V žádném případě nesmíte hladovět! Dodržujte pitný režim!

Den před odběrem: nejezte tučná jídla a nepijte alkoholické nápoje, pijte doporučené množství tekutin 2,5 až 3 litry. Dodržujte klidový režim, zvýšená námaha může ovlivnit vaše laboratorní výsledky. 24 hod před odběrem neužívejte žádné léky, pokud je můžete užít po odběru (mimo antikoncepce, léků na tlak a vitamínů). V den odběru: Ráno posnídejte netučné jídlo (rohlík, džem, med, ovoce,...). Nevhodné jsou mléčné a masné výrobky, které jsou tučné. Také celozrnné výrobky nejsou vhodné, jelikož obsahují různé druhy ořechů a semínek, která jsou tučná. Před odběrem vypijte minimálně 0,5 l tekutin (slazený čaj, minerálka, voda, džus). Kávu konzumujte bez mléka či smetany. Před odběrem nekuřte!


Organizace odběru:

Vstup na oddělení a šatna:

Před vstupem na oddělení si navlékněte ochranné návleky na obuv. Oděv si můžete odložit v šatně pro dárce krve, kde předložíte průkazku dárce krve (prvodárci bude vytvořena dočasná průkazka dárce krve). Dostanete pořadové číslo, které vás následně povede celým procesem. Toto číslo zároveň slouží jako šatní číslo. Zde také dostanete "Poučení dárce krve" a dotazník. Můžete se jít posadit do jídelny, kde můžete řádně pročítat "Poučení pro dárce" a vyplňovat "Dotazník dárce krve".

Evidence:

Do evidence si vás zavolají dle pořadového čísla pomocí vyvolávacího systému. Zde probíhá zaregistrování dárce do systému – předložíte průkazku dárce krve, dotazník, kde musíte mít vyplněno jméno a rodné číslo, a doklad totožnosti. Zde je nutné nahlásit změny (jméno, pojišťovna, telefon, trvalá adresa, přechodná adresa, zaměstnání).

Malý odběr - odběr vzorku:

Po zavolání předložíte průkazku dárce krve. Odběr vzorku slouží k vyšetření parametrů vašeho krevního obrazu. Při malém odběru se vás sestřička zeptá z jaké ruky budete chtít absolvovat velký odběr. Po odběru vzorku se čeká na výsledky a je vám v kuchyňce k dispozici čaj a pečivo. V prostoru za jídelnou jsou toalety.

Vyšetření:

Ve vyšetřovně se hodnotí způsobilost dárce k odběru. Po zavolání předložte průkazku dárce krve a kompletně vyplněný dotazník dárce krve. Pohovor s odpovědnou osobou je spojený se základním fyzikálním vyšetřením (např. měření krevního tlaku, vážení). Odpovědná osoba rozhodne o vašem připuštění k odběru. Máte možnost klást jakékoli dotazy.

Režim odběrového boxu:

Na box je zakázán vstup dětem. Před vstupem na odběrový sál vyplivněte žvýkačku! Pokud by vás postihla nevolnost, mohla by způsobit velké komplikace. Umyjte si a řádně osušte loketní jamku ruky, z které bude prováděn odběr.

Vlastní odběr:

Po zavolání na odběrový box předložte průkazku dárce krve. Poté se položíte na odběrové lehátko.

Odběr krve se provádí do jednorázových odběrových souprav. Všechny pomůcky pro odběr krve jsou jednorázové, jsou určeny pouze pro vás. Odebírá se 450 ml krve a délka odběru se pohybuje v rozmezí 5 - 12 minut. Je možné, že během odběru nebo po něm se vám nevyhnou některé nežádoucí účinky.

Možné nežádoucí účinky odběru krve a jak jim předcházet:

Krevní výron (modřina) v místě vpichu do žíly a okolí.

Riziko této komplikace lze snížit bezprostředně po odběru řádným stlačením místa vpichu – neohýbat ruku, později podáním studených obkladů a aplikací masti.

Celková reakce, mdloby. Jsou způsobeny ne zcela optimálním přizpůsobením krevního oběhu dárce na vzniklou krevní ztrátu. K mdlobě dochází nejčastěji u hladovějících, nedostatečně zavodněných, unavených a „uhoněných“ dárců. Prevencí je adekvátní dietní režim před odběrem, dostatečně dlouhý pobyt na odběrovém lůžku a spolupráce s personálem transfuzního odd.

Nebojte se sdělit zdravotnímu personálu, že se po odběru cítíte slabí, nepřeceňujte síly.

Je vhodné včas upozornit odebírající sestru na případnou nevolnost či jakékoliv jiné nepříjemné pocity spojené s odběrem.

Z odběrového křesla vstávejte pomalu.

Po odběru na boxu:

Dostanete zpět potvrzenou průkazku dárce krve, poukázku na občerstvení a stravenku.

V jídelně dárců:

Dostanete kávu a malé občerstvení. Tato doba je určena pro relaxaci po odběru. Nespěchejte. Pokud ucítíte slabost, položte se na nejbližší lehátko. Můžete se zároveň v evidenci objednat na následující termín nebo si vyzvednout potvrzení na daně nebo o počtu odběrů.

Šatna:

Při odchodu se musíte odhlásit v šatně, kde předložíte průkazku dárce krve a vrátíte číslo pro průchod. Zároveň zde dostanete potvrzení pro zaměstnavatele o odběru.

Následující režim:

V den odběru odpočívejte, vynechejte náročný fyzický trénink, neprovádějte rizikové činnosti (práce ve výškách, potápění, horolezectví, pilot, řidič z povolání, apod.) Řidiči hromadné dopravy, jeřábníci, pracovníci ve výškách, horolezectví, potápění, paraglidingu apod. by měli mít pauzu alespoň 12 hodin po odběru, nejlépe s nočním spánkem. Piloti dopravních letadel by měli mít pauzu po odběru alespoň 24 hodin. Je nutná sebekontrola a v případě zdravotních obtíží před letem podat hlášení.

Řízení motorových vozidel po odběru krve:

Je možné, nejdříve však po 15 minutách, pokud se cítíte dobře.



Obnova krve:

Nejdůležitější částí krve, kterou nám darujete jsou červené krvinky, které obsahují hemoglobin, který v těle zajišťuje přenos kyslíku a tím okysličování tkání. Dále během darování přicházíte o nemalé množství železa, který je potřebný ke tvorbě hemoglobinu. Proto je nutné mezi odběry železo ve zvýšené míře doplňovat.

Dárci krve by proto měli věnovat zvýšenou pozornost svému jídelníčku a dbát na dostatečný příjem železa. Proto dárcům doporučujeme v jídelníčku potraviny s vysokým obsahem železa (viz tabulka níže). Je nutné zohlednit různou vstřebatelnost železa v závislosti na původu železa. Z živočišných produktů se železo vstřebává snadněji (10 - 20 %) než z rostlinných produktů (3 - 5 %). Zároveň některé potraviny inhibují vstřebávání železa (káva, černý a zelený čaj, mléčné produkty). Na druhé straně jsou látky, které pomáhají vstřebávání železa (vitamin C, živočišné bílkoviny). Pokud si dárce takto upraví jídelníček, dojde k přirozené obnově červených krvinek.

Praktická doporučení pro úpravu jídelníčku:

Červené maso a vnitřnosti mají největší obsah železa. Ideálně 4 x týdně.

Vstřebávání železa z potravin rostlinného původu bude vyšší po přidání malého množství masa nebo ovoce s vitaminem C. Jako dezert po jídle si dejte ovoce nebo džus s vitaminem C (citrusy, ovocné džusy). Přidávejte šunku do zeleninových jídel, kousek klobásy do polévky.

Vstřebávání železa, zejména z rostlinného původu, snižuje pití černého a zeleného čaje, kávy. Pijte uvedené nápoje mimo dobu jídla.

Vstřebávání železa, zejména z živočišného původu, snižují mléčné výrobky. Vyhněte se pití mléka nebo konzumaci mléčných výrobků po dobu jídla a bezprostředně po něm.


Tabulka potravin obsahujících železo:

Živočišné produkty Játra (kachní, hovězí, vepřová, krůtí, kuřecí)
Plody moře (ústřice, mušle)
Maso (hovězí, vepřové, krůtí)
Vajíčka
Ryby
Rostlinné produkty Houby (kuřátka, sušené hřiby, hlíva, žampiony)
Obiloviny - oves, pšenice, jáhly, quinoa a rýže
Sója, červené fazole, hrášek, červená čočka,
tofu a tempeh
Tmavá listová zelenina, červená řepa, brokolice
Ovoce čerstvé i sušené - meruňky, jahody, rybíz, maliny,
ostružiny, švestky, rozinky, melasa
Ořechy či semínka
Mléčná čokoláda, kardamom a skořice
Sušené bylinky a koření - tymián, petržel, máta, majoránka,
kmín
Nápoje Džus - pomerančový, jablečný, rajčatový, řepový
Červené víno
 
Zodpovídá: Nemocnice Jihlava
Vytvořeno / změněno: 10.5.2012 / 10.5.2012

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 
 

Nacházíte se v módu "Bez grafiky", takže vidíte tuto stránku bez zdobné grafiky a pokročilého formátování. Pokud váš prohlížeč podporuje CSS2, můžete se přepnout do grafického módu.


Pomocná nabídka

Stránku:

web & design , redakční systém | Přihlásit se | Mobilní verze | O webu | Prohlášení o přístupnosti